Recenze

Veroničin bolestivý pád do vlastního života
13.08.2010

Veroničin bolestivý pád do vlastního života

Navzdory prognózám rozhodla porota Man Bookerovy ceny v roce 2007 jednomyslně a ocenění přiřkla Shledání dublinské prozaičky Anne Enrightové (1962).

Do Keni se už nikdy nevrátím...
13.08.2010

Do Keni se už nikdy nevrátím...

Jejich oči se střetly a země se zachvěla. Ze švýcarské podnikatelky se stala Bílá Masajka. Německý film natočený podle skutečné události je čistokrevná harlekýnovská romance okořeněná multikulturalismem.

Vraždy zplozené nenávistí a válečným fanatismem
13.08.2010

Vraždy zplozené nenávistí a válečným fanatismem

Židé, muslimové, křesťané. To je svět někdejších biblických krajin a dnešního území Izraele s palestinskými enklávami. Svět téměř nikdy neutichajících konfliktů a stále znovu a znovu zažehávaných ohnisek svárů a válek.

Barryho Tajný deník odkrývá podstatu dějin
13.08.2010

Barryho Tajný deník odkrývá podstatu dějin

Román Tajný deník irského literáta Sebastiana Barryho je jedinečným vyobrazením křehké lidské paměti, zranitelného jedince vydaného všanc nemilosrdnému světu i rafinovanou metaforou irských národních dějin. Především ale přináší psaní tak krystalicky čisté, bezelstně upřímné a neskonale působivé, že zdaleka překračuje hranice běžných melodramat.

Balzac miloval kávu, Dickens márnici
13.08.2010

Balzac miloval kávu, Dickens márnici

Otec Sherlocka Holmese sir Arthur Conan Doyle byl oční lékař, Dickens pracoval v továrně na leštidla bot, Faulkner jako pokladní v bance, Kurt Vonnegut vedl pobočku firmy Saab. Prozrazuje to Robert Schnakenberg v knize Tajné životy slavných spisovatelů.

Babička Boženy Němcové
13.08.2010

Babička Boženy Němcové

V letošním roce je jí sto padesát lpět et, babičce ze Starého bělidla, laskavé a moudré ženě, kterou důvěrně znají generace čtenářů. Natolik důvěrně, nakolik si to spisovatelka Božena Němcová přála. Snad v žádném jiném českém literárním díle se fikce a realita nestýká a nerozchází tak dokonale jako právě v Babičce. Namísto zde obvyklé recenze přináší následující příspěvek pátrání po životních osudech Magdaleny Novotné, osoby, která byla předlohou pro titulní postavu babičky.

Ani přes senzačnost tématu se Alabama Song k bulváru nezvrhl
13.08.2010

Ani přes senzačnost tématu se Alabama Song k bulváru nezvrhl

Alabama Song je třeba číst jako román, a nikoliv jako biografii Zeldy Fitzgeraldové coby skutečné osoby," zdůrazňuje autor v závěrečné poznámce. Zároveň v ní ale vypočítává nejrůznější reálné zdroje, ze kterých vycházel, a řada skutečností, o kterých vypráví, je z literární historie všeobecně známa. Alabama Song tak stojí kdesi uprostřed mezi čirou fikcí a biografií.

Unikát Stalin vedl spis o Hitlerovi
13.08.2010

Unikát Stalin vedl spis o Hitlerovi

Pozoruhodné svědectví o nacistickém vůdci, které řadu desetiletí leželo v moskevském archivu.

Recenze nové knihy Mileny Tomešové ...a muž ti vládnout bude
13.08.2010

Recenze nové knihy Mileny Tomešové ...a muž ti vládnout bude

Autorka z Litoboře na Náchodsku napsala knihu, která pojednává realisticky o domácím násilí. Zdroj: Náchodský deník, 26.10.2007

Strhující příběh lásky a nenávisti
13.08.2010

Strhující příběh lásky a nenávisti

Po Cunninghamových Hodinách k nám doputoval další silný portrét ženy z pera homosexuálního autora: ALABAMA SONG, příběh Zeldy Fitzgeraldové. Tím autorem tentokrát není Američan, ale Francouz jménem Gilles Leroy (1958). K napsání strhujícího příběhu manželky slavného spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda ho přivedl jak dlouhodobý zájem o americkou literaturu, tak fakt, že vazba takzvané ztracené generace na jeho vlast a konkrétně na Paříž je naprosto nepopiratelná. A Goncourtovu cenu určitě nezískal díky přitažlivosti námětu - připomeňme v této souvislosti alespoň bulvárně vyznívající Sylviu a Teda od britské autorky Emmy Tennantové, titul zpracovávající tragické manželství básníků Sylvie Plathové a Teda Hughese - nýbrž kvůli hloubce provedení.