Recenze

Příliš krátký provaz
20.04.2017

Recenze: Příliš krátký provaz

Seriózní politický thriller s hackerem v hlavní roli zní rozhodně lákavě, tím spíše, že dosud tento sub-žánr mnoho zajímavých titulů nevyprodukoval.

Země odpoledního slunce
10.04.2017

Jak to vidí Buxmaker: Země odpoledního slunce

Země odpoledního slunce je velmi rozporuplnou knihou. Na jednu stranu se jedná o nadprůměrnou historickou romanci z éry swingu, na stranu druhou za ní stojí důkladný průzkum dobových pramenů a odborné literatury. Barbara Woodová je ostřílená autorka historických románů i romantiky a ve své novince obě své vášně spojuje. Výsledný mix je velmi lákavý a čte se přes značný rozsah jedním dechem.

Vášnivý lhář
06.04.2017

Recenze - Christina Lauren: Vášnivý lhář

London se po několika letech strávených na vysoké škole oddává surfování, po nocích pracuje za barem, vysedává s kamarády a důkladně zkoumá, jak to vlastně v životě chodí. Ale když ji jednou ráno spláchne pořádná vlna a večer ji převálcuje sexy úsměv Luka, vychýlí se ze svého kurzu… a nabere jeho směr.

Vegetariánka
30.03.2017

Recenze: Vegetariánka

Příběh o ženě, která přestala jíst maso. Že to zní banálně? Naopak, máme teprve březen a Vegetariánka již teď aspiruje na nejsilnější titul roku. Dočkala se konec konců i nominace na Magnesii Literu, nemluvě o tom, že loni vyhrála prestižní Man Bookerovu cenu.

Manželé odvedle
10.03.2017

Exkluzivní recenze: Manželé odvedle

Sympatický pár odvedle vás pozval na malou, klidnou, slavnostní večeři. Šli byste rádi, od té doby, co máte dítě, jste si vlastně ještě nikam nevyrazili. Jen se vám nechce na party rušit pláčem vaší novorozené dcerky, proto se ji rozhodnete nechat doma samotnou. Je to koneckonců jen pro jednou, je to hned u sousedů a navíc ji budete každou chvíli kontrolovat. Jenže když se vracíte domů, najdete dveře od domu otevřené a postýlku prázdnou… Ve vašem domě byl někdo cizí - a unesl vaše dítě.

Smetištejn
02.02.2017

Edward Carey - Na Smetištejně straší...

Ve Filchingu, nedaleko viktoriánského Londýna, stojí uprostřed Velkého smetiště ponuré a nevlídné sídlo rodu Iremongerů, nechvalně proslulý Smetištejn. Iremongeři jsou tajnůstkářští, uzavření a nesmírně bohatí, což by jim samo o sobě zajistilo pramalou popularitu. Oni však navíc svého bohatství nabyli nejprve přebíráním odpadků, a následně lichvářstvím nebývalých rozměrů – a to se už opravdu neodpouští.

Hygge
24.01.2017

HYGGE: co musíte vědět o fenoménu, který hřeje svět

Nakladatelství Esence před pár dny vydalo knížku s velice zvláštním názvem Hygge. Co to divné slovo znamená? A proč si tuhle knihu nesmíte nechat ujít? Hygge by se dalo volně přeložit jako „pohoda“ nebo „radost“, ale Dánové jím označují taky hřejivý pocit sounáležitosti nebo prostě příjemný moment.

Eva
27.12.2016

Jak to vidí Buxmaker: Eva

Eva je nejnovějším románem Paula Younga, jehož předchozí knihy Křižovatky a Chatrč dosáhly ve světě i v Čechách široké čtenářské odezvy. V Evě Young zaujímá odlišnou vypravěčskou polohu a mísí různé žánry dohromady, přitom se však snaží se zachovat také určitý spirituální přesah, který je pro jeho tvorbu typický. Pojďme se podívat, jak se mu to podařilo.

Únava materiálu
14.12.2016

Nejočekávanější český román roku: Šindelka popisuje pohled uprchlíků na Evropu

Jak nás vidí uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy s vidinou lepšího života, aby se pak často dočkali jenom hořké ztráty iluzí? V očekávané novince Únava materiálu spisovatel Marek Šindelka vykresluje Evropu jako chladný stroj.

Tři přání
12.12.2016

Jak to vidí Buxmaker: Tři přání

Tři sestry, tři příběhy a tři životy, které spolu mají nakonec společného víc, než by se zdálo. Knihy Liane Moriarty slaví v Čechách zasloužený úspěch, v průběhu dvou let jich bylo přeloženo a vydáno již pět.