Čtenářské recenze

06.02.2015

Recenze – Lev v zimě

Kráčíme prachem a pískovými dunami nedbaje horka a bolesti všech kloubů, neboť jsme vysláni tím nejvyšším pozemským strážcem božího tajemství, abychom Svatou zemi přivedli zpět do rukou věřících. Druhé křížové výpravy se účastní i ona – francouzská, později i anglická, královna pohoršující svých chováním snad vše, co je živé, Eleonora Akvitánská, jež si za manžela v budoucnu vezme Jindřicha II. Plantageneta.

06.02.2015

Korun nikdy není dost

Druhá polovina 14. století je v plném proudu a České království v rukách Karla IV. naprosto vzkvétá. Lidé se mají vcelku dobře, Univerzita Karlova nabírá studenty, staví se nový kamenný most přes Vltavu a hrad Karlštejn se stává majestátním sídlem a ochráncem korunovačních klenotů, které nechal právě Otec vlasti zhotovit.

Pohled do tmy
06.02.2015

Pohled do tmy

Zase jednou pořádná detektivčička!

03.02.2015

Recenze – Musím žít, nikoli trpět

Trpět ztrátou těch nejbližších každého dostane až na dno jeho existence. Žal, který celé srdce postihne, proniká do každičkého kousku lidského těla a vypadá to, že mu není prostě úniku. Matthew Willard je však pohlcen něčím jiným. Nejistotou, jež nezná mezí.

02.02.2015

Aspoň ještě chvilku mít

Nestalo se vám někdy, že jste v sobě měli nevyřešené věci a srdce plné starých ran, které jste chtěli zacelit, a tak dlouho jste to oddalovali, až se to nakonec nikdy nekonalo, protože už to prostě nešlo? Nebo jste se nestihli rozloučit s těmi, na kterých vám záleželo, a říct jim, jak jste je měli rádi? Každý by dal cokoliv, jen aby naplnil to, co nikdy nebyl schopen říci.

02.02.2015

Milovat až za hrob

City každého z nás jsou naprosto jedinečné a vcelku neopakovatelné. Neradi zažíváme úzkost, strach, bolest a žal, neboť ztráty těch nejbližších jsou pro nás pomalu nezvladatelné. Čas jakoby se v té době naprosto zastavil, asi abychom byli mučeni více, než si zasloužíme. To ty chvíle nejkrásnější, plné štěstí, radosti a lásky, naopak utíkají mnohem rychleji. Nebo ne?

Krev a stříbro
02.02.2015

Krev a stříbro

Historie byla plná krvavých bojů a mocenských půtek. Vedly se z nejrůznějších důvodů, většinou kvůli postavení, někde pro stříbro. Jeho těžba a zpracování byly sice náročné, ale dané oblasti přinášely bohatství. Kdo měl peníze, měl i moc. A kdo patřičný vliv neměl, pokusil se bitvou stříbrná naleziště zabrat, a tím získat peníze i moc pro sebe…

28.01.2015

Haruki Murakami – Podivná knihovna

Povídka nevelká svým rozsahem zaujme svým fantaskním obsahem a precizním provedením. Myslím, že by neměla chybět v knihovně žádného milovníka současného japonského spisovatele Haruki Murakamiho.

23.01.2015

Liane Moriarty – Manželovo tajemství

Cecilia, Tess a Rachel. Tři rozdílné ženy žijící každá svým životem. Co je spojuje? Čím se jejich osudy protnuly, aniž by to věděly? Čtenář románu Manželovo tajemství se to nakonec dozví, ale dozví se to i jeho tři hlavní protagonistky?

22.01.2015

David Nicholls - Jeden den

Je 15. července 1988 a my se ocitáme v jednom studentském pokoji společně s Emmou a Dexterem. Ona je typická šedá myška se smyslem pro ironii, on charismatický bohém a hezounek. Momentálně je spojuje jen jedna věc: postel. Oba právě ukončili svá vysokoškolská studia a s očekáváním přijímají vidinu života ve světě dospělých. I zde se ale nenávratně rozcházejí: zatímco Emma má se svou budoucností velké plány, Dex se dokáže spokojit s povrchní slávou, luxusem, cestováním a nezávaznými vztahy. Ráno je čeká vystřízlivění a trapné momenty dvou lidí, kteří spolu strávili noc a teď se mají rozloučit s vědomím, že už se nikdy neuvidí.