Čtenářské recenze

Hrůzná vláda žen
21.02.2017

Čtenářská recenze: Laurie R. Kingová - Hrůzná vláda žen

Londýn, doba těsně po první světové válce. Je tu někde do svého samotářství ponořený Sherlock Holmes a jeho přítelkyně Mary Russellová se za ním, tak trochu z nudy, vydává v těsně povánočním čase. Sychravo, lezavo, mlhavo. Zima na každém kroku, z každého slova až cítíte vůni mokrých londýnských ulic. A pozor, hlavně tady potkáváte skutečného Sherlocka Holmese, žádnou fiktivní postavu!

Zahrada jako mikrokosmos
10.02.2017

Čtenářská recenze: Wolf-Dieter Storl: Zahrada jako mikrokosmos

Velkolepé dílo, které je dvojnásobně věrné. Za prvé mu čtenář zůstane věrný celé roky, ani bych se nedivila, kdyby se stalo součástí zlatého fondu každé knihovny a dědilo se z generace na generaci. Za druhé pak velice věrně popisuje fungování světa, snad až alchymisticky se dostává k samotné podstatě života na Zemi. A kde takovou podobnost hledat více a těsněji než na takovém příkladu, jakým je zahrada.

Možná v jiném životě
30.01.2017

Čtenářská recenze: Taylor Jenkins Reidová - Možná v jiném životě

Hannah je devětadvacet, právě sedí v letadle a opouští New York. Opouští? Utíká sama před sebou, před tím, kým byla, a být už nechce - vrací se domů po rozchodu. Ten prevít jí lhal a ani sama Hannah nechtěla vidět pravdu. Michael je ženatý a má dvě děti... skončila to s ním. Proto je na cestě do LA, aby mohla začít znovu. A Gabby jí v tom pomůže. Byli s Markem tak hodní, že jí nabídli přístřeší do doby, než si najde práci a byt.

Rozkazy z Berlína
13.01.2017

Čtenářská recenze: Rozkazy z Berlína

Usednutí Winstona Churchilla do křesla britského ministerského předsedy 10. května 1940 znamenalo pro nacistické Německo mnohem více komplikací, než za “vládnutí” Churchillova předchůdce Nevilla Chamberlainea. Právě Churchill vystoupil už 13. května 1940 ve sněmovně se svým slavným projevem „o krvi, dřině, potu a slzách“. A v prvním roce a půl Churchillova premiérování stála Británie proti Německu a Itálii de facto zcela osamocena.

Sůl moře
05.01.2017

Čtenářská recenze: Ruta Sepetysová - Sůl moře

Americká spisovatelka Ruta Sepetys vypráví příběh z mrazivého roku 1945, kdy se druhá světová válka chýlí ke konci a poblíž Východního Pruska se několik tisíc uprchlíků vydalo na pouť za svobodou. Autorka románů V šedých tónech a Potrhaná křídla zkřížila životní osudy čtyř lidí na lodi, jež jim slibovala spásu.

Soňa Roučková: Pomsta a rozbřesk
01.12.2016

Soňa Roučková: Renée Ahdieh - Pomsta a rozbřesk

Pojďte se mnou projít bránou zázraků do země hvězdy a půlměsíce, kde na vás čeká příběh známý a přitom tak neznámý...

Eliška Fialová: Mechanická princezna
26.10.2016

Eliška Fialová: Mechanická princezna

Wow! Tak tohle jsem ani v nejmenším nečekala. Co mi to děláš, Cassie?! Aneb dočetla jsem Mechanickou princeznu a musím se s vámi podělit o svoje dojmy.

Martin Holzknecht: Obrázky z moderních československých dějin
26.10.2016

Martin Holzknecht: Obrázky z moderních československých dějin

Pokud bych měl knihu Obrázky z moderních československých dějin popsat jedním slovem, bylo by to zatraceně těžké. Skvělé? Úžasné? Vtipné? Smutné? Poučné? Zábavné? Všechna tato přídavná jména o ní totiž platí. Naštěstí jsem dostal prostor pro celou recenzi.

Kristýna Bednářová: Liane Moriarty: Tři přání
25.10.2016

Kristýna Bednářová: Liane Moriarty: Tři přání

Mám doma dvě děti, které jsou dva roky od sebe. Občas mám pocit, že mi hrabe. Dobře, ten pocit mám dost často, ale v nějakých mezích se to přežít dá. Jak jinak. Když jsem si představila, že by se mi narodily děti tři a to hned naráz, tak by mě jistojistě kleplo...a nebo bych to nějak ustála. Protože, co by mi zbylo, že?

Čtenářská recenze - Affinity Konar: Mischling
20.10.2016

Helena Vilímková: Affinity Konar: Mischling

Anděl smrti. Doktor Mengele se do historie zapsal jako muž, který se zpronevěřil Hippokratově přísaze i všem myslitelným lékařským pravidlům. Román Mischling od Affinity Konar ukazuje z pohledu sester Saši a Perly jeho neblaze proslulou „lidskou zoo“ v Osvětimi.