Čtenářské recenze

Velká kniha o vaření - 1000 oblíbených receptů pro každý den doplněných základními technikami

Redakce (04.11.2011)

Z této obsáhlé a skutečně velmi povedené knihy si vybere každý a hlavně „každý“ se naučí vařit. Je tu spousta receptů, které zvládnou i naprostí začátečníci. Na své si přijdou samozřejmě i mistři kuchařského řemesla, může sloužit jako inspirace prostě pro každého kdo rád vaří a také jí, protože lákavé fotografie jsou pastvou pro oko!

Knížka je rozdělená na Předkrmy a malá jídla (Chuťovky a slavné zákusky/Chleby, drobné pečivo, sendviče a pizza/Polévky a saláty/Vejce, sýry, čatní a pikantní směsi), Hlavní jídla a přílohy (Těstoviny, luštěniny, rýže a obilniny/Zelenina/Ryby a plody moře/Drůbež a pernatá zvěřina/Maso) a Dezerty (Pudinky a zmrzliny/Drobné zákusky a moučníky/Ovoce a zavařeniny). Naprostou bombou jsou kuchyňské techniky, které nás usnadní zpracování vajec, ovoce a ořechů, zrnin a těstovin, zeleniny, ryb a mořských plodů, masa, omáček, pečení a dezertů. Nechybí rejstřík podle chodů a rejstřík podle hlavní ingredience.

Mezi naše nejoblíbenější recepty z této knihy patří hlavně saláty /Salát z pečených rajčat se zakysanou smetanou nebo ultrarychlý Lákavý hlávkový salát a taky velmi oblíbený coleslaw, který je v KFC nehorázně drahý a taky nehorázně dobrý/. Moc velkou radost jsem udělala dětem se Skotskými vejci a taktéž s míchanými vejci s uzeným lososem. Oba recepty jsou na stejné straně a máme je dokonce založené, i když teď už zvládám postup z hlavy. Výtečné jsou Ravioli se špenátovou náplní – budete se divit, ale i domácí pastu zvládnete hravě, naprosto luxusní je Pestrý kuskus s piniovými jádry a mandlemi a Citronové kuře po čínsku. Zatím je to jen pár receptů vybraných namátkou, projít všechny recepty snad ani nejde.

Uchvátily mne kuchyňské techniky, např. tip na vláčnou a grilovanou polentu – už jí konečně umím! V knize je však spousta technik i receptů, některé známé a jiné méně, jsou však zastoupeny snad všechny. Nevíte jak vyloupat krabí maso? Jak otevřít ústřice, škeble či krevety? Jak vykostit drůbež krok za krokem? Jak dosáhnout křupavé kůrčičky? Jak pošírovat ovoce a jak vyloupat kaštany? Jak vařit rýži v páře?

Pořádná porce kuchařských a kulinářských receptů z edice Dorling Kindersley, jejíž líbivý design a jednoduchá a srozumitelná koncepce jsou na našem knižním trhu velmi oblíbené.

K této kuchařce se budu určitě ráda vracet, jsou tu recepty pro každý mlsný jazýček z kuchyní celého světa!

Autorkou recenze je Lucie Bednářová