Čtenářské recenze

Roman Vaněk - SNADNO & RYCHLE

Redakce (20.11.2014)
Roman Vaněk - SNADNO & RYCHLE Roman Vaněk - SNADNO & RYCHLE

Heslem Prakulu je Prostě vás naučíme vařit… Kniha Snadno & Rychle – 111 receptů pro všední den to opravdu snadno a rychle naučí i ty největší zatvrzelce, co si odmítají vyndat i prkénko, když krájí chleba a vrcholem vaření je zalít sáček čaje horkou vodou. Vizí autora bylo sestavit kuchařku, jejíž recepty jsou jednoduché na přípravu a zvládnou je i dosud „vařením nepolíbení“.

Určitě velkou devizou je fakt, že suroviny ve všech receptech se dají na 99 % koupit v běžné obchodní síti a nemyslí se tím zrovna supermarkety, ale malé běžné obchody po celé republice. V některých rychlých receptech je pomocníkem mixér, robot nebo mikrovlnka, protože s nimi je příprava ještě rychlejší. Sám Roman Vaněk uvádí, že až snad na jedinou výjimku trvá příprava pokrmů od několika málo minut maximálně do půl hodiny.

Jsme doma velikými zastánci vaření podle Romana Vaňka, jeho celkového přístupu ke kuchařině a nesporné zásluze o znovuzrození kuchařského řemesla, jež znovu získává na své zasloužené vážnosti, a tak jsme neváhali ani minutu a knížku jsme si zakoupili (a to máme prosím doma sbírku více než 150 kuchařských knih a začátečníci ve vaření rozhodně nejsme).

Jen to zkuste uvařit si „podle Vaňka“, i když jde o pórkový či hráškový krém (uzeným lososem povýšený na něco božského), burger s hovězím masem a vejcem, drůbeží játra na červeném víně s domácí tatarkou, vepřovou krkovici s brambory, česnekem a rozmarýnem (a krkovici jste už jistě pekli 100x, ale tahle je zase trošku jiná). Pomazánky jsou „vytuněné“, připravte si třeba tu z lučiny a sušených rajčat, hermelínovou či klasickou Budapešť. Uvidíte sami, jak jednoduché a přitom vynikající jsou. Pokud máte rádi sladké, litý perník, smažená jablka v těstíčku nebo jogurtová buchta budou super volbou.

Najdete tu recepty na polévky, sendviče a burgery, maso, ryby a plody moře, těstoviny a rýži, zeleninu, saláty, dresinky a dipy, vejce, pomazánky, dezerty a pečivo.

Uvařte si „podle Vaňka“ a je jedno co. Všechno totiž bude výborné!


Autorkou recenze je Daniela Zemanová