Recenze

Recenze: Thug Kitchen

Vendula Jindrová, ČBDB (07.06.2017)
Thug Kitchen Thug Kitchen

Se zdravým stravováním, které je založené na rostlinných ingrediencích, se poslední dobou roztrhl pytel. Nové kuchařky s veganskými a raw recepty se vydávají jako na běžícím páse. Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka je ale o ničem jiném.

Její autoři neradí, jak zhubnout a jak jíst co nejzdravěji, ale povzbuzují čtenáře v tom, aby se vykašlali na chemicky zpracované potraviny, co potravinami ve skutečnosti vůbec nejsou, a poznali to skutečné, pravé a lahodné jídlo, na které se pomalu pozapomíná. A ještě k tomu veganské, na kterém si ale pochutnají i ti největší milovníci masa!

Ze začátku na vás Michelle Davis a Matt Holloway, což je nadaná dvojice, která stojí za vznikem Thug Kitchen, vychrlí netradiční slovní zásobu, která se dnes v tištěných publikacích vidí jen zřídka, a může vás možná i odradit. Slovíčka jako podělaná reputace, nechutnej shit a žraní trávy vás neminou. Oni si fakticky neberou žádné servítky. Ale po chvíli vám to přijde normální, zvyknete si na to a uznáte, že na tom něco je. Arogantní a kamarádský styl se sprostými výrazy byl zvolen záměrně – nejen, že se kniha čte se smíchem a jedním dechem, ale vyburcuje každého k tomu, aby skutečně přemýšlel o tom, co jí.

U většiny receptů, kterých je přesně 115, není potřeba vlastnit speciální kuchyňské vybavení, těžko dostupné ingredience či dostatek kulinářských zkušeností. Chuť, nadšení, zábava a pochutnání na výsledném pokrmu – to je, oč tu běží!
 
Michelle i Matta jsem si hned oblíbila a musím jim dát za pravdu v jejich myšlenkách a občasných vulgárních slovech. V poslední době se jídlo a zdravé stravování řeší na každém rohu. Měli bychom si ale uvědomit, že to, že si koupíme zdravý (chemický) salát a zdravě se tvářící pomerančový džus (který obsahuje mnohem víc než jen pomeranče), ještě neznamená, že je to zdravé. Ve Fuck(t) drsné veganské kuchařce je jednoduše vysvětleno to, čemu moc lidí ještě nevěří – nejlepší je jídlo, které si připravíte sami doma, z chemicky nezpracovaných surovin. Pak teprve poznáte, co znamená pochutnat si na kvalitním, vyváženém a zdravém jídle!

Takhle povedených kuchařek, které mají na to, aby zaujaly širokou veřejnost, stále na trhu moc není. S legrací, vtipem, sarkasmem a sprostými slovy autoři zabodovali na plné čáře. Jejich kamarádský styl vás podnítí k tomu, abyste se zajímali o to, co jíte, co dělá vašemu tělu dobře a co vám chutná. Zmražené lasagne ze supermarketu to nejspíš nebudou…
 
Své doporučení mohu ještě opřít o povedené otestování – vyzkoušela jsem již některé recepty, plna velkých očekávání. A musím říct, že jsem byla vážně překvapená, jak skvěle dokázala dvojice autorů využít vlastnosti daných potravin a dovedla z nich vytěžit maximum. Takový banánovo-ovesný chlebík byl naprostou lahodou – přestože jsem jich vyzkoušela již celou řadu, tento byl zatím nejlepší – krásně sladký, vláčný… Co dodat? Už teď plánuji vyzkoušet další recepty!
 
Převzato z www.cbdb.cz