Čtenářské recenze

Gino D´Acampo - Italská kuchyně jednoduše a rychle - Jídlo, které konejší, svádí i sytí

Redakce (05.09.2013)
Gino D´Acampo - Italská kuchyně jednoduše a rychle - Jídlo, které konejší, svádí i sytí Gino D´Acampo - Italská kuchyně jednoduše a rychle - Jídlo, které konejší, svádí i sytí

S podtitulem Jídlo, které konejší, svádí i sytí nešlo při koupi téhle báječné kuchařky o nic jiného, než o sázku na jistotu. Autorem je charismatický Ital Gino D´Acampo, jež získal prestižní ocenění Gourmand Cookbook Award v roce 2007 za nejlepší italskou kuchařku. Sází na jednoduchost a jeho hlavním heslem je MINIMÁLNÍ ÚSILÍ, MAXIMÁLNÍ SPOKOJENOST. Zkuste vařit podle něj, nebo se alespoň inspirovat a uvidíte sami!

Horké léto je pro italskou kuchyni jako stvořené. Pokrmy jsou lehké, většina s krátkou či naprosto minimální dobou přípravy, suroviny tradiční a běžně dostupné, i když pro ryby a mořské plody je třeba zajet do svého oblíbeného a ozkoušeného obchodu, především kvůli čerstvosti a původu.

Netradičně jsou recepty rozděleny nikoliv podle klasiky – předkrmy, polévky, hlavní jídla apod., ale podle toho, pro jakou příležitost budeme vařit: Romantico – Elegantní pokrmy pro dva, Per me – Pokrmy pro jednoho, Per tutti i giorni – Večeře pro všední den, Facile facile – Jednoduché, ale geniální pokrmy a Salute – Když chystáte večírek.

Favoritem v téhle překrásné kuchařské knížce s bohatou obrazovou přílohou jsou pro nás Dušené mušle a slávky (Impepata di cozze e arsene) a Telecí játra na černém pepři, másle a šalvěji (Fegato al burro, salvia e pepe). Už jsme je připravovali několikrát a vždycky tím dostaneme návštěvu doslova do kolen.

Stejně jako my oslníte Sorbetem s limoncellem a limetkami (Granita al Limonello), Těstovinami s pestem z vlašských ořechů a kaparů (Tagliolini al pesto di noci e capperi) či Pečenou omeletou se sušenými rajčaty, rukolou a fetou (Frittata) a pokrmem pro bohy je Květák na kari (Cavolfiore al curry). Přímo luxusní je Slaný koláč s artyčoky a špenátem (Torta di carciofi e spinaci).

U každého receptu nechybí kraťoučké přiblížení autora k použitým surovinám, osobní zkušenost, prostě rada či tip, jak použít či vybrat jednotlivé ingredience. U receptu je samozřejmě italský název, což k těmto jídlům nepochybně patří. 

Tahle úžasná kuchařka je určená těm, co milují jednoduchost a jakousi lehkost v kuchyni, mají rádi Itálii, slunce, moře, bezstarostnost a pohodu a hlavně dobré a kvalitní jídlo.

Takže Salute! milé kuchařky a milí kuchaři, ať se pokrm podaří!


Autorkou recenze je Daniela Zemanová